fbpx

Fokozott izzadás kezelés

Az izzadás egy természetes élettani folyamat, mely fontos és elengedhetetlen szerepet tölt be a testhőmérséklet szabályozásában. A verejtékmirigyek által termelt veríték biztosítja a természetes hőleadást. A verejték egy kellemetlen szagú folyadék, mely vízből, ásványi sókból, hormonokból, savakból és egyéb anyagokból áll.

Mintegy 3 millió verejtékmiriggyel rendelkezünk, melyek a homlok, a hónaljak, a tenyerek és a talpak területén helyezkednek el a legsűrűbben – itt általában fokozottabb az izzadás mértéke is. A verejtékmirigyeknek 2 típusát különböztetjük meg:  

Az eccrin mirigyek egész testünkön megtalálhatóak és a hőszabályozásért felelnek. Az általuk kibocsájtott verejték általában színtelen és szagtalan, vizet, különféle sókat és aminosavakat tartalmaz és nagyobb mennyiségben termelődik, mint az apocrin mirigyek által termelt verejték.

Az apokrin mirigyekcsak a test bizonyos pontjain találhatók meg: a hónaljakban vagy a nemi szervek környékénA pubertás korban aktiválódó apokrin mirigyek által termelt verejték fehérjékben és lipidekben gazdag, mely vonzza a baktériumokat, így a kellemetlen testszag kialakulásáért felelősAz apokrin típusú izzadás játszik szerepet a sárga izzadságfoltok kialakulásában is. 

Természetes körülmények között minden nap körülbelül fél liter verejték távozik a bőrből izzadás során.  Vannak olyan állapotok: láz, testmozgás, vagy provokáló tényezők, fűszeres, csípős ételek fogyasztása, ahol a provokáció hatásra megemelkedő testmérséklet a fokozott izzadás révén mérséklődik. Ilyenkor az izzadás mértéke akár a 6 liter verejtéket is elérheti. Vannak olyan páciensek, akik nemcsak ilyen helyzetekben produkálnak fokozottabb izzadást, hanem – kifejezetten zavaró módon- teljesen normál élethelyzetekben is.  

A fokozott izzadás, vagyis a hyperhidrosis a felnőtt lakosság 3%-át érinti, férfiakat és nőket egyaránt és rendkívül sok kellemetlenséget okoz az érintetteknek: befolyásolja társas kapcsolataikat, társadalmi érintkezéseiket és testileg-lelkileg egyaránt megviselő lehet, az életminőséget kifejezetten rontja. Gyakran nem is tudják a páciensek, hogy problémájukra lehet hatékony orvosi megoldás: szoronganak a kellemetlen tünetek miatt és inkább kerülik a másokkal való érintkezést. 

HDDS score: 

  1. a hóalji izzadás nem észlelhető és nem zavarja a mindennapi tevékenységet 
  2. a hónalji izzadás tolerálható, de ritkán zavarhatja a mindennapi tevékenységet 
  3. a hónalji izzadás nehezen tolerálható és gyakran zavarja a mindennapi tevékenységet 
  4. a hónalji izzadás nem tolerálható és mindig zavarja a mindennapi tevékenységet 

Amennyiben ilyen panasszal jelentkezik a páciens, első lépésben meg kell arról győződnünk laborvizsgálattal, esetleg társszakmák bevonásával, hogy fokozott izzadékonysága valóban alkati, vegetatív eredetű és nem áll a hátterében semmilyen rendszerbetegség. Ez az úgynevezett primer, elsődleges hyperhidrosis, mely általában már serdülőkorban jelentkezik és családi halmozódást mutat. Általában a verejtékmirigyekben gazdag területen jelentkezik elsősorban, de ritkán a teljes testet is érintheti. A fokozott izzadásnak ez a típusa nem magyarázható konkrét okkal, az acetilcholin stimuláló szerepét feltételezik. A fokozott izzadás secunder formáját a háttérben meghúzódó, akár súlyos betegségek, illetve bizonyos gyógyszerek szedése provokálja: túlsúly, pajzsmirigy-túlműködés, ízületi gyulladás, köszvény, TBC, menopausa, a gyógyszerek közül pedig a szteroidok és a szalicilátok. Itt a páciens alapos kivizsgálása szükséges. 

Érdemes a problémával küzdő páciensnek néhány jótanácsot figyelembe venni: a ruhaneműi és a cipői mindig legyenek természetes alapanyagúak, kerüljük a műszálas, szintetikus anyagokat. Mindig próbáljunk alkalmazkodni az időjárási viszonyokhoz, esetleg tartsunk magunknál nedvszívó párnát, törlőkendőt, jó nedvszívóképességgel rendelkező cserezoknit. Fontos a páciens megnyugtatása,  hogy problémájával nincs egyedül, ne szorongjon emiatt, hanem keressen bátran új terápiás lehetőségeket! 

Az izzadásgátlók általában alumínium-sókat tartalmaznak és nem a verejtékezést blokkolják, hanem a verejték felszínre jutását akadályozzák meg, naponta akár többször is meg kell ismételni a használatát. A termelődő verejték felhalmozódva számos probléma forrásává válhat: irritáció, vagy a verejtékmirigyek visszatérő gyulladásos folyamata alakulhat ki. 

Elsősorban a tenyér és a talp fokozott izzadásánál vethető be a csapvízzel végzett iontoforézis, melynek során alacsony feszültségű áramot juttatunk a végtagokba a vízen keresztül. Általában heti 2-3 kezeléssel indítunk, melyek 50-60 percet vesznek igénybe, majd heti-havi fenntartó kezeléssel lehet folytatni a terápiát. 

Az elmúlt időkig az A típusú botulinum toxinnal történő kezelést gondoltuk a leghatékonyabbnak a hónalji izzadás terápiájában. Az eljárás során a megfelelő mennyiségű toxint a kezelés megtervezését követően injekcióval juttatjuk a bőr alá. Jóval felszínesebben dolgozunk, mint a mimikai izomzat blokkolása esetén, hisz itt a verejtékmirigyek beidegzését kell blokkolnunk, amelyek felszínesebben, a bőr középső rétegében helyezkednek el. A blokkolás 1-2 hét alatt teljesedik ki, ami általában 3-11 hónapig tart, nagy egyéni különbségeket mutatva. A hatás kialakulására jellemző fokozatosság észlelhető a megszűnésénél is. Maga a toxin minden esetben lebomlik 3 hónap alatt, tehát az ismételt kezelések nem vezetnek a hatóanyag felhalmozódásához szervezetünkben. A toxin helyileg hat, általános hatást nem vált ki.  

Korábban végleges megoldásnak számított a sebészi beavatkozás, de számos szövődménnyel, érzéskieséssel, fokozott hegesedéssel lehetett számolni, mégis vállalkoztak rá azok a páciensek, akiknek az életminőségét, társas kapcsolatait jelentősen befolyásolta a fokozott izzadás. 

Ezt követően indultak el azok a kutatások, melyek szikementesen, hőenergia közlésével, invazív (Nd-YAG lézer, hosszan pulzáló diódalézer, radiofrekvencia), vagy neminvazív (mikrohullámok, intenzív, fókuszált ultrahang) beavatkozás segítségével célozzák meg a fokozott izzadást eredményező, túlműködő eccrin és apocrin  verejték-mirigyeket, miközben a környezőszöveti elemek védettek maradnak.  

Ezen eljárások közül a leghatékonyabbnak és legbiztonságosabbnak az invazív, 0,5 MHz, bipolaris radiofrekvenciát alkalmazó Onyx kezelés bizonyult, mely már akár 1 alkalmat követően is végleges eredményt hozhat. Azok a frakcionált radiofrekvenciát alkalmazó készülékek, melyek indikációja az arcfiatalítás,   a fokozott hónalji izzadás esetén csak részleges eredményeket tudnak produkálni és fokozott eséllyel váltanak ki mellékhatásként bőrégést. A kezelőfej 36, nagyon vékony, 30 G vastagságú, a hegyük kivételével speciális bevonattal ellátott,  izolált tűvel rendelkezik egy 30×30 mm-es négyzetben egyenletesen elosztva: ez juttatja el a hőenergiát a verejtékmirigyekhez, melynek révén a mirigyek végleges pusztulása következik be. A kezelés alatt minden „lövés” során egyidejűleg hatol be a kezelőfej összes tűje a bőr előre beállított mélységébe. Ezzel egy időben a beszúrt tűkre előre beállított energiájú és időtartamú RF áram impulzus érkezik, mely a bevonatnak köszönhetően csak a tű hegyén lép ki és a tűk körül 0,5 mm sugarú körben okoz hősérülés révén szöveti koagulaciót.   

 Az eccrin és apoccrin verejtékmirigyek elhelyezkedésének megfelelően 3 különböző mélységben végezzük el a kezelést, minden mélységben 2 irányt alkalmazva, mely biztosítja a teljes kezelendő terület legtökéletesebb lefedését. Általában a mélyebb rétegek felől haladunk felszínesebb irányba. A mélyebb rétegekben helyezkednek el az apocrin mirigyek, melyek fokozott működése az osmidrosist okozza, a felszínesebb rétegekben találhatók az eccrin mirigyek, melyek túlműködése a hyperhidrosist okozza. 

A kezelés helyi érzéstelenítésben történik, a komfortérzetet tovább növeli a gép speciális felületi hűtőrendszere. A kezelés 1,5 órát vesz igénybe. Általában a területen minimális bőrpír és duzzanat észlelhető a kezelést követően, mely 1-2 napig tart és enyhe diszkomfort-érzés kíséri. A tűk behatolásának helyén 1 héten keresztül apró pörköket lehet tapintani, vagy jelentkezhet enyhe viszketés, mely a mindennapi életet azonban nem befolyásolja. A pörkök leesését követően a szúrások helye látható még akár 3 hónapon keresztül is, de ezt követően teljesen visszafejlődnek, hegképződéssel nem kell számolnunk. 

Amennyiben a gyulladáshoz kapcsolódó bőrpírt túlpigmentálódás követné, az 6 hónapon belül fejlődik vissza teljes mértékben. 

A kezelés előtt a páciensnek epilálnia kell a területet. Javasolt kerülni az irritáló kozmetikumok alkalmazását a kezelt területen, de szappannal megmoshatja a hónalj területét a beavatkozás reggelén. Szükség szerint a beavatkozás előtt 2 órával vehet be ibuprofen fájdalomcsillapítót, melyet a kezelést követően is alkalmazhat a jegelés, hűtés mellett. 

A kezelést követően kerülnie kell a páciensnek a forró zuhanyt 24 órán keresztül, a megerőltető testedzést, szaunázást és irritáló, hámlasztó testápoló termékeket 7 napig. Viszont a mindennapi életvitelt nem befolyásolja jelentősen a beavatkozás. 

A kezelés férfiak és nők számára egyaránt ajánlott, indokolt esetben és szülői beleegyezéssel akár 18 éves kor alatt is kivitelezhető. Nem javasolt viszont azon pácienseink számára, akik pacemaker-rel élnek, illetve terhesség és szoptatás ideje alatt. 

Eredménye 4-6 hét után teljesedik ki, ekkor szükség esetén megismételhetjük a kezelést. Erre az esetek 20-30%-ában lehet szükség, általában fiatal 11-30 év közöttiextrém izzadást produkáló páciensek esetén. A tapasztalat azt mutatja, hogy a kezelést követően valamennyi páciens jelentős életminőség-javulásról számolt be, hisz végleges megoldást tudunk biztosítani egy olyan problémára, mely a mindennapokban jelentős pszichés teherként van jelen.