fbpx

Izzadás kezelés

Az egyik legnépszerűbb kezelés napjainkban a Clostridium botulinum baktérium által termelt A típusú endotoxinból készült hígított, orvosi felhasználásra készült oldattal végzett átmeneti izomrelaxálás. Ezzel a módszerrel azonban nemcsak azokat a ráncokat tudjuk hatékonyan kezelni, amelyek a mimikai izomzat mozgatása következtében kialakuló bőrmegtöretések talaján jelentek meg, hanem lehetőségünk nyílik a lokálisan kialakuló fokozott izzadás mérséklésére, illetve megszüntetésére is.

Rendkívül kellemetlen állapot a fokozott izzadás következtében a ruhán megjelenő folt, kézfogáskor a nedves tenyér, ami jelentősen befolyásolja magánéleti és társadalmi kapcsolataink alakulását is.

Háttere meglehetősen összetett: genetikai tényezőkön túl környezeti faktorok is provokálhatják a kórképet. Jellegzetesen fokozott érválaszt provokálnak a forró, fűszeres, zsíros ételek, a koffein, az alkohol, az erős hideg, az UV sugárzás, illetve az emocionalis hatások. Bizonyos betegségekkel is összefüggést mutat a kórkép: magas vérnyomás, vagy gyomorproblémák esetén gyakran megfigyelhető a rosacea társulása, illetve a hormonális hátterét igazolhatja, hogy gyakran menopauza után észlelhetjük. Előfordulhat, hogy az arc bőrén rosaceas tünetek megjelenése esetén nagyobb számban vannak jelen Demodex folliculorum atkák.

Kezdetben jellegzetesen az orcákon még csak a provokáló tényezők váltanak ki értágulatot, mely elpirulást eredményez. A kezdeti stádiumban a kiváltó ok megszűnését követően az erek összeszűkülnek és a bőrpír megszűnik. Egy idő után viszont néhány ér elveszíti alkalmazkodóképességét, tulajdonképpen „lebénul” és állandósult bőrpír jelenik meg az orcákon, esetleg 1-1 tágult hajszálér kíséretében. Ilyenkor mérsékelt oedema is jelentkezhet az orcákon. A későbbiekben gyulladt, esetleg gennyes kiütések jelenhetnek meg és érintetté válik az orr, esetleg a homlok és az áll is.  A betegség késői szakaszára a kötőszövet túlszaporodása jellemző, amely akár torzító méreteket is ölthet az arc egyes részein. Egyes betegeknél a bőrtüneteket szemtünetek is kísérhetik.

Kinek ajánlott?

Amennyiben ilyen panasszal jelentkezik a páciens első lépésben meg kell arról győződnünk laborvizsgálattal esetleg társszakmák bevonásával, hogy fokozott izzadékonysága valóban alkati, vegetatív eredetű és nem áll a hátterében semmilyen rendszerbetegség.

Az A típusú botulinum toxint leginkább az axillaris hyperhydrosis (hónalji izzadás) kezelésében alkalmazzuk, de bevethető a tenyerek és a talp érintettsége esetén is.

A kezelés menete

Kevés várakozást követően megfigyeljük és kijelöljük a leginkább érintett területet- végezhetünk Lugol-próbát is, amennyiben páciensünk nem jódérzékeny, majd a  megfelelő mennyiségű toxint a kezelés megtervezését követően injekcióval juttatjuk a bőr alá. Jóval felszínesebben dolgozunk, mint a mimikai izomzat blokkolása esetén, hisz itt a verejtékmirigyek beidegzését kell blokkolnunk, amelyek felszínesebben, a bőr középső rétegében helyezkednek el.

A blokkolás 1-2 hét alatt teljesedik ki, ami általában 3-11 hónapig tart, nagy egyéni különbségeket mutatva. A hatás kialakulására jellemző fokozatosság észlelhető a megszűnésénél is.

Maga a toxin minden esetben lebomlik 3 hónap alatt, tehát az ismételt kezelések nem vezetnek a hatóanyag felhalmozódásához szervezetünkben. A toxin helyileg hat, általános hatást nem vált ki.

Ellenjavallatok

Nem javasoljuk a kezelést, amennyiben páciensünk nyelési, vagy légzési nehézségben szenved. Akut, gyulladásos kórképekben, egyes belgyógyászati és immunológiai betegségekben, lázas állapotban, bőrfertőzések esetén, valamint terhességben és szoptatás alatt szintén nem végzünk izomrelaxáló kezelést.

Mellékhatások

Mint minden injekció beadásánál, itt is jelentkezhet minimális fájdalom, égő, szúró érzés, illetve bevérzés. Mivel a hatóanyagot bólusban adjuk be, így a beszúrás helyen apró csípésre emlékeztető duzzanat látható néhány órán át.

Esetenként influenza-szerű tünetek és helyi izomgyengeség is előfordulhat.

Utókezelés

A pácienst arra kérjük, hogy legalább 12 órán keresztül kerülje az alkohol fogyasztást és a  testi megerőltetést.  A kezelt területet védje néhány órán keresztül a külső behatásoktól, míg a szúrcsatornák be nem záródnak. A kezelést követően 2 héten át mellőzze a szaunát, szoláriumot. 2 hét múlva várjuk vissza a pácienst, a hatás teljes kialakulását követően. Ekkor kerülhet sor korrekcióra, ha szükségesnek ítéljük meg.