fbpx

Klinikai szakpszichológus

„Ember vagyok, semmi sem idegen tőlem, ami emberi.” ~ (I. D. Yalom)

Róza Zs. Ráchel vagyok, felnőtt klinikai szakpszichológus, integratív hipnoterapeuta, pszichodráma vezető jelölt. 2005 óta foglakozom az emberi viselkedés alapvető kérdéseivel, amerre többek között, a korábban megkezdett, hosszú önismereti utam terelt. Talán másokhoz hasonlóan, én is telis tele voltam megválaszolásra váró kérdésekkel, a teljesség igénye nélkül például, hogy mikor érek el egy kicsinyke sikert is? Mikor tanulok már meg annyit, az emberi kapcsolatokról, hogy azokat nehézségek nélkül tudjam működtetni? Egyáltalán lehet e abban hinni, hogy ha van egy párkapcsolatom, akkor az majd boldoggá tesz? Mi akadályoz meg abban, hogy maradéktalanul sikerüljön kiaknáznom a lehetőségeimet? Egyáltalán miért nem kezdhetek az életemmel azt, amit valóban szeretnék? Mi az, amit tökéletesen meg kell tanulnom? Mitől fogom jól érezni magam? Néhányra az elmúlt években már kaptam választ, ami később további kérdéseket vetettek fel.  

Az évek során megértettem, hogy felnőni és hiteles (szak) emberré válni egy igen hosszú folyamat. Az elmúlt hosszú önismereti út élménye (és még közel nem vagyok végén) segített felkelteni önmagamban az igényt, hogy kételkedjek, hogy a felszín mögé nézzek, és hogy közeledjek a saját igazságom felé, hogy ne higgyek el mindent, ami megszólít engem. Ami a legfontosabb, hogy tapasztalati úton ismerhessem meg a saját Énemet, azt, aki vagyok, és azt, akivé válni szeretnék. Most már tudom, hogy ha nem haladok önmagam felé, akkor kívül rekedhetek. Ahogy jómagam is rajta vagyok a felnövés a felébredés útján, egyre nagyobb nyitottsággal tanulmányozom a keleti és más vallásokat is.  

Terápiás munkám kínálta gyakorlat mellett, a klinikai szakképzés elvégzésével és különböző módszer specifikus képzésekkel, folyamatosan mélyítem szakmai önmagam ahhoz, hogy még hatékonyabbá tegyem a pácienseim fejlődését. Szakmai gondolkodásom integrál szemléletű, melynek fő iránya a tudattal való munka. Hiszen ha már ismerjük különféle képességeit, vagy funkcióit, akkor megtanulhatjuk használni a mindennapi életünkben. Munkám magába foglalja a kognitív pszichoterápia eszköztárátIrvin D. Yalom egzisztenciális pszichoterápiát, Daubner Bélától tanult integratív hipnoterápia eszköztárát, valamint a felnövés és felébredésről alkotott Ken Wilber-i nézőpontokat is. Csoportos módszerem a pszichodráma, amiben mozgásmeditáció és Bert Hellinger családállítás technikáját is alkalmazom.  

Az általam vezetett egyéni és csoportos terápiák során az önismeretre vágyók olyan folyamatban vesznek részt, melyeknek alapvető célja, hogy valamennyien felfedezzék önmagukat ahhoz, hogy azzá váljanak akik, lenni akarnak, és megszerezzék a hitet ahhoz, hogy mindezt meg is tudják valósítani. Hiszem, hogy az élet értelmének megkeresése az ember legfontosabb feladata.  

Kinek javasolt a terápia? 

A csoportos és egyéni ellátást ajánlom azoknak, akik nem a mások hibáztatását keresik, nem a saját leértékelésüket élik meg az élet realitásában, hanem a lehetőségeket látják a fejlődésre, a változásra.  

Ajánlom azoknak, akik képesek a szenvedésben meglátni a lehetőséget is, és nem az újabb és újabb szenvedéseket élik csak meg, hanem szeretnék meghaladni azokat, és egy magasabb szinten szenvedni tovább, mert fel merik vállalni, hogy az élet szenvedéssel teli.  

Azonban nem mindegy, hogy milyen szinten szenvedjük el. Azoknak, akik szeretnének nem ismételni, hanem egyre magasabbra kerülni az emberi létezés korlátlan lehetőségében.  

Ajánlom azoknak, akik nem az egójukat akarják elhatározás szintjén megszüntetni a new age halandzsa hatására, hanem valóban önismeretre vágynak, ami az egyik legnehezebb, de egyben az igazán hiteles útra, ami járható.  

Azoknak, akik tudnak és akarnak abban hinni, hogy ott van minden lehetőség bennük, mindent megkaptak a fejlődéshez, de el kell jutni és meg kell ezeket a képességeket, lehetőségeket valósítani és ezt senki nem tudja helyettük megtenni, és Ők sem tudják más helyett. Ők azok, akik el tudják engedni a mindenhatóság, minden tudás narcisztikus mélységeit.  

Akik nem várják a csodát, mert tudják, hogy azt csak Ők képesek megteremteni. Ajánlom azoknak, akik tudnak alázatosak, lenni abban, amit éppen tesznek, mert látják benne a mélyebb összefüggéseket, és akik elég bátrak ahhoz, hogy elinduljanak a belső világuk felé.  

Róza Zs. Ráchel

Azoknak, akik szeretik a szabadságot, és dolgozni akarnak, hogy egyre mélyebben megvalósítsák azt. Ajánlom azoknak, akik a szabadságot nem mástól várják, hanem hisznek abban, hogy önmagukban megvalósíthatják. És végül ajánlom azoknak, akik hisznek az igazi emberi értékekben, ebben az igaz érték hiányában tobzódó fogyasztói társadalomban is.

Munkám során az egyértelműen képviselhető terapeutai hozzáállás, egy ítélkezés mentes légkörben, a páciens megfigyelése és jelenlegi választásainak megértése. Ezután megtenni mindent, ami megtehető, azaz támaszt nyújtani abban, hogy az egyén önmagának tudjon segíteni. Bízva abban, hogy idővel el tud majd indulni, hogy megvalósíthasson a jelenleginél eltérőbb, magasabb szintű választást saját életében. Hiszen mindig van alternatíva.