fbpx

Körömeltérések

Körmeink olyan járulékos bőrfüggelékek, amelyek számos információt hordoznak a szervezet általános állapotáról és eltéréseik utalhatnak bőr- vagy egyéb más rendszerbetegségre. A körmöket érintő alaki, vagy színbeli eltéréseknek fontos szerepük van a diagnosztizálásban: lehetnek ártalmatlan elváltozások, de sokszor fontos figyelemfelkeltő tünetek.

Az egészséges köröm szerkezete

A köröm egységét a körömlemez, a növekedésért felelős mátrix sejtek és a környező szövetek adják. Az kéz- és lábujjak végén elhelyezkedő, két rétegből felépülő szaruképződménynek elsősorban mechanikai védőszerepe van, valamint a tapintás tökéletességét és fájdalmatlanságát biztosítják.

A körömlemez két rétegből áll: felső lemeze kemény és rugalmas, ezt lapos, elhalt hámsejtek alkotják, míg az alsó réteg köb alakú sejtekből épül fel.  A két réteget egy „cementszerű ragasztóanyag” tartja össze. A köröm növekedése folyamatos: a kézen 0,5-1 mm , míg a lábon  0,2-0,5 mm hetente. Tehát ez egy nagyon lassú folyamat, így a negatív és a pozitív változások is időben csak később észlelhetőek. A köröm gyorsabban nő melegebb időben. A körömlemez vastagsága is eltérő: a kézen 0,5-0,75 mm, míg a lábon 1-1,5 mm. Az életkorral párhuzamosan a körmök növekedése lassul, egyre vaskosabbá és a keratintömeg miatt egyre sárgábbá válnak.

Az egészséges körömnek a körömágyra letapadó része rózsaszín, a túlnövő része és a holdja- ahol a körömlemez elszarusodása még folyik- fehér színű. Normál körülmények között pigmentet nem tartalmaznak. A felszínükön finom, hosszanti barázdák láthatóak.

A kéz- és/vagy lábkörmökön kialakuló eltérések lehetnek alakiak, és/vagy színbeliek, érinthetnek egy, vagy több körmöt, lehetnek szimmetrikusak vagy szabálytalanok.

Alaki eltérések

Gyakori, hogy a körömlemez elválik a szabad szél felől a körömágyról: ezt elsősorban azon pácienseknél észleljük a tisztítószerek oldó hatása révén, aki sokat mosnak. De ezt a tünetet apró trauma és manikűrözés is kiválthatja. Ezek a faktorok gyakran eredményezik a körömlemez kettéválását is.

Komolyabb eltérést jelez, ha a körömlemez a körömágynál válik le: ez időszakos termelési zavart eredményezhet és egy mély, haránt irányú barázda kialakulását eredményezheti. Amennyiben több köröm is érintett, toxikus károsodás lehet a háttérben – ritkán ezt a toxikus károsodást bizonyos gyógyszerek szedése mellett a fény indukálja.

A köröm sérülése révén kialakult bevérzés is eredményezheti a leválását.

A körömlemez nem besorolható alaki eltéréseit köröm-dystrophianak nevezzük.

A körömlemezen megjelenő szurkáltság, töredezés nagyon gyakori anyagcserezavaroknál, illetve ekzema és psoriasis kísérő tünete lehet. Az eltérés magától is gyógyulhat, vagy alkalmazhatunk helyi gyulladáscsökkentő készítményeket, illetve psoriasis esetén belső, gyógyszeres kezelést.

Kialakulhat a körömlemez felszínén hosszanti, vagy harántcsíkoltság is, mely lehet alkati tényező is, de gyakran látjuk nedves környezetben dolgozóknál, illetve túl agresszív manikűrözés esetén. Ennek az eltérésnek gyógyszeres kezelése nem ismert, ápolószerek alkalmazásával javítható az esztétikai megjelenés.

Családi hajlam, vagy a körömágy sérülése eredményezheti a körömlemez hosszanti irányban történő szétválását, mely leggyakrabban a hüvelykujjon alakul ki.

A körömlemez alatt megjelenő porlékony, sárgás szarumassza psoriasis, vagy körömgombásodás esetén figyelhető meg. A folyamat elkülönítésénél a tenyésztés sokat segít, illetve fontos a jelen lévő egyéb bőrtünetek értékelése is. Pikkelysömör esetén belső gyógyszeres kezelés indítható, míg a tenyésztéssel igazolt körömgomba enyhébb eseteiben lokális kezelést is indíthatunk, súlyosabb esetben ezt szisztémás, a tenyésztés eredménye alapján célzottan megválasztott belső gyógyszeres kezeléssel kombináljuk.

A fájdalmas, cipőviselést és járást egyaránt megnehezítő csőköröm elsősorban idős embereknél észlelhető. Hátterében a körmök gombás fertőzésén túl bizonyos gyógyszerek szedése is állhat. Időnként – különösen, ha vérkeringési zavar rontja a helyzetet – ez az állapot tovább súlyosbodva a köröm karomszerű megvastagodását eredményezi.

Ezekben az esetekben alkalmazhatunk körömpuhító kenőcsöket, de gyakran kerül sor az érintett köröm sebészi eltávolítására is.

Vas-, szilícium-, A, vagy B vitamin hiánya is eredményezheti a köröm töredezettségét.

Abban az esetben, ha a körömtüneteket fizikai ártalmak eredményezik, akkor azok minimalizálását javasoljuk: csökkentsük a kézmosások számát, a háztartási munkákhoz viseljünk gumikesztyűt. Jótékony lehet a szilícium és kalcium tartalmú körömerősítő lakk alkalmazása, illetve éjszakára növényi olajokból készült pakolás. Fontos, hogy a körömtünetek hátterében rendszerbetegségeket zárjunk ki és az esetleges hiányállapotokat szüntessük meg.

A körömlemez színbeli eltérései

Fehér pontozottság általában kisebb traumák hatására alakul ki, amikor a köröm keratin struktúrájába levegőzárványok kerülnek. Előfordulhatnak haránt fehér vonalak is a körmön, mely higany, vagy arzén kóros felhalmozódására utalnak, illetve fehérje hiány vagy vesebetegség tünetei lehetnek. A körömlemez teljes fehér elszíneződése súlyos májbetegségben, diabetesben, illetve autoimmun folyamatok esetén figyelhető meg.

A dohányzók körme jellegzetes barna színt ölt, de a fenolftalein is barnásan színezheti el a körmöt.

A kékes szín nehézfémek kicsapódására utalhat, a lilás elszíneződés pedig oxygén hiányt jelez.

Traumák hatására a köröm barnás-vörös, majd kékes-fekete lesz a bevérzés hatására és az elszíneződés folyamatos lenövése figyelhető meg. Ha az elszíneződés lenövése nem észlelhető, akkor anyajegyre kell gondolnunk, illetve felmerülhet a köröm alatt elhelyezkedő pigmentált bőrdaganat lehetősége is.

Nyirokkeringési zavar, ritkán HIV pozitív állapot a körmök megvastagodását és sárgás elszíneződését eredményezik.

Egyéb körömeltérések

Stressz, vagy szorongás hatására sokan rágják a körmüket, amely a körömlemez változatos tünetei mellett a környéki bőr eltéréseit, gyakran gyulladásos folyamatait eredményezik.

Sokak életét keseríti meg a benőtt köröm, amely lehet alkati, de rossz pedikűr, illetve körömvágási szokás is eredményezheti. Ebben az esetben a leghatékonyabb módszer a bőrsebészeti beavatkozás, mely 90% feletti gyógyulási arányt garantál.

A műkörmöt viselőknél kell említést tennünk a felhasznált akrilát anyagok allergizáló hatásáról, mely gyakran a kezekre, ujjakra lokalizálódó ekzemas tünetek formájában jelentkezik. Ezekben az esetekben gyakrabban alakulnak ki gombás, vagy bakteriális körömfolyamatok is, mivel a mikroorganizmusok könnyen megtelepszenek a műanyag felületen.