fbpx

Társszakmák

Az egészség minden ember számára egyre inkább értékké válik, amelyet óvni és védeni kell, mert ez a boldog és kiegyensúlyozott élet egyik titka. Az egészség napjainkban nem csupán a betegség hiányát jelenti, hanem a teljes testi, lelki és szociális jólét állapotát is.

A külső megjelenés fiatalossága, harmonikus volta is a belső fiatalság, testi-lelki egyensúly és egészség függvénye és egymást kölcsönösen erősítő folyamatok.  Számos tény vezetett ahhoz a felismeréshez, hogy a korral csak úgy tudjuk hatékonyan felvenni a harcot, ha optimalizáljuk a szervezet sejtszintű folyamatait és fiziológiai állapotát, valamint  a  bőrön keresztül bejuttatott ápoló, tápláló, védő hatóanyagok segítségével optimalizáljuk a bőr egészségét és működését is. Így jött létre az anti-aging orvoslás, mely a megelőzésre, valamint a külső-belső szépség és az egészség összefonódó egyensúlyára helyezi a hangsúlyt.

Az anti-aging medicina a társszakmák együttműködése révén holisztikusan, az egész embert figyeli és nemcsak egy tünetre koncentrál. A prevenció szempontjából kiemelkedő fontosságúak a szűrővizsgálatok, a helyes életmód, a megfelelő táplálkozás és lehetőség szerint a stressz mellőzése. A bőr védelme szempontjából az UV sugárzással szembeni védelmet és a bőrtípusnak megfelelő ápolást jelölhetjük meg kulcskérdésnek.

Fontos üzenetként fogalmaztunk meg, hogy a társszakmák: belgyógyászat-endokrinológia, nőgyógyászat, dietetika és a pszichológia, valamint a bőrrel foglalkozó szakemberek: kozmetikusok, bőrgyógyász-kozmetológusok és sebészek/plasztikai sebészek munkája  egymásra épül és egymás kiegészítője- szakmánk lehetőségeinek és határainak ismeretével hatékonyan, egymás munkáját erősítve tudunk együttműködni páciensünk egészségéért és szépségéért.

Az utóbbi időben gyűlt össze annyi ismeret a bőrről, hogy felismerhessük: nem pusztán szervezetünket kívülről védő, passzív kültakaró szerepét tölti be, hanem aktív szervünk, számos funkcióval, melyen nagyon változatos tünetek jelenhetnek meg. Ezen tüneteknek csak egy része tekinthető izoláltan a bőrben zajló elváltozások eredményének. Nagyon gyakori, hogy a bőr, mintegy tükör csupán közvetítője a szervezeten belül zajló testi-lelki változásoknak. Szenzitivitása folytán nagyon korán felhívhatja a figyelmet még csak kialakulóban lévő belső eltérésekre: a páciens gyakran általános állapotában még nem észlel változást, de a szervezetben belül elinduló finom változások már a bőrünkön tüneteket provokálnak. Ezek lehetnek gyulladásos, acnes tünetek, szőrnövekedési zavarok, vagy akár hajhullás is. És mivel ezek a tünetek a bőrön jól láthatóak, zavaróak, gyakran a mindennapokban nehezen elfedhetőek, ezek szakemberhez irányítják a pácienst. Itt tehát nagy felelősségük van a bőrrel foglalkozó szakembereknek abban, hogy helyesen értelmezzék ezeket a tüneteket: holisztikus szemlélettel felismerjék azt, hogy tartós megoldást tüneti, felületi kezelések önmagukban nem tudnak adni. Ennek bevezetése mellett szükség van arra, hogy a problémák hátterét is felderítsük laborvizsgálattal, más szakterületek bevonásával, hogy együtt tudjunk működni és együtt tudjunk gondolkodni, vagyis integratív orvoslást folytassunk a páciens egészsége érdekében. Hiszen, ha a bőr üzeneteit jól értelmezzük és időben felderítjük a hátterét az egészséget komolyan veszélyeztető kórkép kialakulását tudjuk megelőzni, késleltetni.

Nagyon gyakori, hogy bőrön, vagy függelékein: hajon, körmön jelentkező tünet hátterének kivizsgálása során fedezünk fel kialakulóban lévő endokrinológiai problémát: pajzsmirigy-működészavart, inzulinrezisztenciát, polycystas ovarium szindromát, esetleg tumort vagy krónikus gyulladásos gócot.

Az öregedés

egy természetes, fiziológiás folyamat, amely érint bennünket kívülről-belülről, érinti a testünket, lelkünket és összhangban van a kor előrehaladtával az egész test működésében fokozatosan bekövetkező változásokkal. Az öregedés folyamatát leginkább genetikai adottságok, betegségek, az életmód és a külső tényezők együttesen befolyásolják.

Fiatal éveinkben sejtjeink megújulása nagyon hatékonyan zajlik: ennek eredményeként sejtjeink egészségesek és aktívak, amely számunkra vibráló fizikai szépséget, dinamikus erőnlétet és szellemi frissességet biztosít. A későbbi életkorokban az elöregedett, vagy károsodott sejtek regenerációja egyre lassabbá válik, amely nemcsak sejtszintű funkcióromláshoz vezet, hanem az egész szervezet működése zavart szenved. Ez az öregedés fiziológiás folyamata. Egyes szerveink és szöveteink, mint a bőr és a haj elsőként és látványos módon mutatják az öregedés jeleit. A kor előrehaladtával arcunkon, nyakunkon, dekoltázsunkon, kezünkön a fő problémát általában a felszínesebb, mélyebb ráncok megjelenése, a pigmentfoltok, a bőr általános minőség romlása szokta jelenteni. A bőrünk vékonyabbá válik és veszít nedvességtartalmából, a haj vékonyabb lesz és megritkul. Fontos tudni, hogy nemcsak a bőrünkben zajlanak változások a kor előrehaladtával: a csontozat, az izomzat is érintett és az arc zsírszövetének mennyisége is csökken. Ennek következtében nem elegendő a bőr felületét kezelnünk, hanem igyekezni kell az adott lehetőségek keretein belül ezeket a változásokat komplexen kezelni- így aztán gyakran nem elegendő pusztán egyetlen ráncra koncentrálnunk, hanem az arc egészét  és a szervezet egészét is szemlélnünk kell. Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy  az idő múlásával szervezetünk regenerációs, megújulási képessége is egyre csökken, változik a hormonális egyensúly, egyre inkább fokozódik a betegségek gyakorisága és súlyossága. Leggyakoribb közülük a szívinfarktus, az agyvérzés, a magas vérnyomás, az érelmeszesedés, a daganatos betegségek, a hormonális egyensúly felborulása és az allergia. A betegségek megjelenésén túl romlik az általános közérzet, alvászavar jelentkezik, hangulatingadozások lépnek fel. Mivel kialakulásukban jelentős szerepe van az életmódnak is, így ezeket civilizációs betegségeknek is nevezzük. Nem elegendő ezeknél a betegségeknél pusztán tüneti kezelést alkalmaznunk, hanem törekednünk kell az okok lehetőség szerinti megszüntetésére, vagy mérséklésére, vagyis a holisztikus orvoslásra.

Prevenciós és Terápiás Anti-Aging Központunkban új szintre emeljük a komplex, egy helyen elérhető, magas színvonalú egészségügyi és anti-aging szolgáltatást a megelőzés , az egészség megőrzése  és a fiatalos, harmonikus külső elérése jegyében.