fbpx

Dr. Viczián Ágnes

Belgyógyász
Brief info

A Skinethic by Hattyú Orvosesztétikai Központban a bőr szépsége és egészsége áll a fókuszban. A bőr egy nagyon jó üzenőfelület, amely jól tükrözi testi-lelki egyensúlyunkat. Gyakran egy-egy kórkép érezhető, általános panaszokat még nem okoz, de a szervezetben belül elinduló finom változások már a bőrünkön tüneteket provokálnak. Ezek lehetnek gyulladásos, acnes tünetek, szőrnövekedési zavarok, vagy akár hajhullás is. És mivel ezek a tünetek a bőrön jól láthatóak, zavaróak, gyakran a mindennapokban nehezen elfedhetőek, ezek szakemberhez irányítják a pácienst. Holisztikus szemlélettel felismerhető, hogy tartós megoldást ezekben az esetekben tüneti, felületi kezelések önmagukban nem tudnak adni. Ennek bevezetése mellett szükség van arra, hogy a problémák hátterét is felderítsük laborvizsgálattal, más szakterületek bevonásával, hogy együtt tudjunk működni és együtt tudjunk gondolkodni, vagyis integratív orvoslást folytassunk a páciens egészsége érdekében. Így az egészséget komolyan veszélyeztető kórkép kialakulását tudjuk megelőzni, késleltetni.

A páciensek gyakran szembesülnek azzal, hogy a laborleletük alapján minden rendben van- és hozzánk fordulva felteszik a kérdést: akkor miért nem érzik akkor jól magukat? Fáradékonyak, elhíznak, bőrproblémáik vannak, depressziósok, menstruációs zavartól szenvednek. Eljut a páciens először a háziorvoshoz, majd nőgyógyászati panaszai miatt felkeresi a nőgyógyászt, bőrproblémáival bőrgyógyászhoz fordul, általános tüneteivel belgyógyászhoz, jobb esetben endokrinológushoz megy. És az orvostudomány különböző területeiről kapott- hozzáteszem a szakterület szempontjából teljesen korrekt- információk nem mindig kerülnek együttes értelmezésre. Egy ilyen helyzetben megoldást csak az adhat a helyes diagnózis felállításához, hogy az egyes szakterületek határait akár túl is lépve holisztikusan a páciens egészét és a tünetei, panaszai összességét szemléljük, vizsgáljuk.

A bőrtünetek hátterének kutatásakor gyakran találkozunk olyan laboreltérésekkel, vagy hallunk a páciensektől olyan panaszokat, melyek egyértelműen hormonális eltérésekre, belgyógyászati, nőgyógyászati kórképek lehetőségére, pszichés provokáló hatásokra világítanak rá. Az anti-aging medicina is a külső-belső szépség és egészség összefonódó és egymást erősítő egyensúlyára helyezi a hangsúlyt a prevención túl, ahol a bőrgyógyász, az endokrinológus, a diatetikus, a pszichológus és a nőgyógyász közös munkával érheti el a páciens kiegyensúlyozott külső-belső állapotát. Sokszor tapasztaljuk azt, hogy ha az egyes vizsgálatok nem érhetők el egy helyen, akkor a páciens csak jelentős időveszteséggel és óriási energiát igénylő szervezéssel tud információkhoz jutni egészségi állapotát tekintve az egyes szakterületeket illetően.

Belgyógyászként is ezt a holisztikus szemléletet szeretném megvalósítani a klinikán: a belgyógyász/endokrinológus legfontosabb szerepe az általános belgyógyászati vizsgálaton és állapotfelmérésen túl a laborleletek értékelése, szükség szerint ennek ismeretében a gyógyszeres terápia bevezetése és a dietetikussal közösen a páciens egészségét, szépségét kiteljesítő étrend összeállítása, regeneráló infúziós terápiák összetevőinek meghatározása és a kúra szakmai felügyelete.

Gyakorlatunknak megfelelően elsőként mindig orvosi konzultáció történik, melynek keretében a páciens megismeri a választott kezeléseket, annak hatásmechanizmusát, várható eredményét, lehetséges mellékhatását, a hatékonyságát befolyásoló tényezőket és választ kap minden felmerülő kérdésére. Amennyiben szükséges laborvizsgálatot is végzünk, melynek eredményétől függően meghatározzuk a további vizsgálatok szükségességét, a társszakmák bevobnását. A konzultáció során derül fény arra is, hogy a páciens esetében nincs-e egészségügyi ellenjavallata a kezelésnek, illetve, hogy teljesíti-e azokat a kritériumokat, mellyel ideális alanya lesz a kezelésnek. A konzultáció során további életmódbeli és táplálkozási tanácsadás is történik.

A legkorszerűbb kivizsgálási és kezelési elvek alkalmazása mellett igen nagy hangsúlyt fektetünk a páciensekkel történő kommunikációra, a kölcsönös bizalom felépítésére és ápolására. Fontosnak tartjuk, hogy a bizalmukkal megtisztelő páciensek elégedetten és új ismeretekkel gazdagodva távozzanak a rendelésekről. A páciensek rendszeres kontroll-vizsgálata biztosítja az általános állapot változásának nyomon követését, a társszakmák jelenléte biztosítja a hatékonyabb együttműködést.